VIHAPUHEISTA KOHTI RAUHAN ESIIN MARSSIA

Liallinen, jatkuva jännitys on elimistömme tasapainoa ja terveyttä vaarantava tekijä. Jännittämisestä tulee helposti tottumus, ellemme tietoisesti muuta tapaamme reagoida elämän meille tarjoamiin haasteisiin. Ajatukset, tunteet ja toimintatottumukset vaikuttavat kehomme tilaan. Kun mielemme pääsee täyttymään esimerkiksi vihalla, valmistautuu elimistömme hyökkäykseen. Tästä sisäisestä jännitteestä meidän on
vapautettava itsemme tietoisesti.

Pysyväksi muuttunutta jännitystä voi olla vaikea itse havaita, tunnemme ehkä vain sen seurauksena toistuvan päänsäryn. Olemme tottuneet huutamaan emmekä enää osaakaan puhua hiljaa.

Vihaisuus ja vihapuheet ovat jatkuvasti silmiemme edessä. Internet, päivälehdet ja tv-uutiset osaltaan käsittelevät kielteisiä tunteita päivittäin. Hyvinvointiyhteiskunnan sisäistä pahoinvointia on siten vaikea sulkea pois. Tunteet koskettavat meitä ja tarttuvat mieleen. Tasapaino ja sisäisen rauhan kokemus saattaa horjua. Jos emme joutuisikaan kohtaamaan vihaa kadulla, kannamme vihaisten mielikuvien synnyttämää jännitettä sisällämme. Tämä voima voi pitää meitä otteessaan ja omalta osaltaan lisätä altistumistamme uupumukselle sekä sairauksille. Mitä voimme tehdä?

Peli poikki – mielenosoitus 2016 näytti, kuinka paljon on meitä, jotka haluamme elää ihmisarvoja kunnioittaen. Meidän on aika alkaa tuoda sitä myös näkyviin. Rauhan ja terveen elämän näkyväksi tekeminen on tärkeä askel kohti muutosta. Tyynnyttämällä omat ajatuksemme ja puhetapamme, voimme heijastaa sallivaa ilmapiiriä ympäristöömme. Itsensä hillitseminen ennen kuin puhuu, ei suinkaan ole aina helppoa, mutta mahdollista kylläkin.

Jokainen meistä, joka on kokenut joogan pysäyttävän vaikutuksen, voi tunnistaa tämän mahdollisuuden. Rauhan esiin marssi voi alkaa joogamatolla ja edetä asteittain ihmiseltä toiselle. Näin se voi muuttua hiljaiseksi rauhan vallankumoukseksi.

Voimme vaikuttaa tapaan, jolla maailmassa muita ihmisiä kohdellaan. Voimme kirjoittaa rauhasta, rakkaudesta ja ystävyydestä sekä ennen kaikkea menetelmistä, joilla näitä arvokkaita asioita harjoitetaan.